Novice



Na okrogli mizi o novem sistemu zagotavljanja medicinskih pripomočkov udeleženci soglasni, da morajo biti ustrezni in kakovostni pripomočki dostopni vsem zavarovancem na enak način

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije že vrsto let pripravlja nov sistem zagotavljanja medicinskih pripomočkov iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. To področje ureja Pravilnik o seznamu in izhodiščih za vrednosti medicinskih pripomočkov iz obveznega zdravstvenega zavarovanja (Uradni list RS, št. 4/20), ki je stopil v veljavo že februarja 2020. V Zbornici MedTech Slovenija pri Gospodarski zbornici Slovenije, ki združuje dobavitelje in proizvajalce medicinskih pripomočkov v Sloveniji, so želeli z okroglo mizo odpreti debato o strahovih in pomanjkljivostih nove ureditve ZZZS-ja glede oskrbe z medicinskimi pripomočki z vidika dostopnosti, enakosti in zakonitosti, v prvi vrsti za paciente.

V razpravi so sodelovali Borut Sever, predsednik Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije, Drago Perkič, vodja oddelka za medicinske pripomočke na ZZZS, Mojca Šimnic Šolinc, predsednica Zbornice MedTech Slovenija za področje MDR, Matija Centrih, predsednik Združenja zasebnih lekarn, Zoran Terglav predstavnik pacientov in bolnik s stomo ter odvetnik Domen Gorenšek.

Mojca Šimnic Šolinc, predsednica Zbornice MedTech Slovenija za področje MDR, je v uvodu izpostavila, da imamo v Sloveniji zdravstveni sistem, ki se lahko primerja z najbolj razvitimi državami ter, da je pomembno in v interesu vseh, da so slovenskim zavarovancem dostopni najustreznejši medicinski pripomočki po načelu enakosti in zakonitosti. Dodala je, da pripravljeni Pravilnik vzbuja številne pomisleke in strah tako med zavarovanci, uporabniki kot tudi med dobavitelji.

Drago Perkič, vodja oddelka za medicinske pripomočke na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenija (ZZZS) je navedel, da je nova ureditev oskrbovanja z medicinskimi pripomočki odpravlja neenakopravno obravnavo zavarovanih oseb, ker bo izdelek, ki bo na seznamu medicinskih pripomočkov, po enaki ceni dostopen pri vseh pogodbenih dobaviteljih ZZZS v Sloveniji. Trenutna ureditev namreč dopušča, da je cena za isti medicinski pripomoček v Ljubljani drugačna kot na primer v Murski Soboti in, da mora zavarovanec, ki pripomoček kupi v Murski Soboti, zanj doplačati, v Ljubljani pa ne, kar je z vidika enakopravne obravnave nedopustno. Po njegovem mnenju je tudi pravna podlaga za Pravilnik nesporna. Kot dodatno pozitivno novost, ki jo Pravilnik prinaša, pa je navedel, da se s seznamom vzpostavljajo osnovne zahteve kakovosti kar pomeni standard pripomočkov, ki se lahko zagotavljajo v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja. Ter da so bili v proces oblikovanja teh standardov vključeni tako predstavniki zavarovancev kot proizvajalcev s ciljem, da se v sklopu družbenega konsenza določijo standardi, ki so sprejemljivi v Sloveniji.

Borut Sever, predsednik Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije je poudaril, da v Nacionalnem svetu podpirajo vse rešitve, ki gredo v smeri razvoja ter se zavzel, da je potrebno po informacijah, ki jih prejema s terena osvetliti tudi nekatera odprta vprašanja. Opozoril je, da "praktično ni primera, ko imajo uporabniki identične potrebe", da gre za široko področje različnih invalidnosti tako kot potreb po tehničnih medicinskih pripomočkih, ki jih je treba zagotoviti ter da je pomembno, da bodo vedno vsi zavarovanci imeli na voljo najboljše medicinske pripomočke, take, ki bodo najtežjim invalidom omogočali življenje.

Izrazil je skrb, da so se pri obstoječem Pravilniku pojavila posamezna vprašanja, ki nagovarjajo ravno to možnost kako pridobiti zadnji najnovejši medicinski pripomoček ter izrazil skrb nad tem, da lahko nezmožnost izbire oziroma uveljavitve izbire drugih artiklov, ki trenutno niso uvrščeni na seznam, ogrozi tudi posameznikovo življenje. Zavzel se je za zagotavljanje enakih možnostih vsem tudi na tem področju, ne samo regionalno, ampak tudi po različnih vrstah invalidnosti.

Anomalije oziroma nepopolnosti in neskladja novega Pravilnika bodo v končni fazi najbolj prizadele uporabnike medicinskih pripomočkov, zato je svojo konkretno situacijo in posledice, ki jih prinaša uveljavitev novega Pravilnika ZZZS in s tem seznama medicinskih pripomočkov, pojasnil tudi Zoran Terglav, ki ima stomo že 15. leto.

Opozoril je, da nova ureditev prinaša številne nejasnosti konkretnega medicinskega pripomočka, ki ga uporablja, dodatne šifre, ki se podvajajo ter nove merske enote, ki določajo uporabo pripomočka kljub temu da se obstoječi pripomočki uporabljajo že leta in leta, bo sedaj le-ta izpadel iz standarda. Po njegovem mnenju “nov Pravilnik uvaja za enako število pripomočkov več šifer in ne več pravic do katerih so upravičeni pacienti.”

Odvetnik Domen Gorenšek je bil do novega Pravilnika ZZZS kritičen. Že v sami osnovi se mu zdi zakonitost Pravilnika vprašljiva, ker meni, da kot hierarhično nižji pravni akt, ni skladen z hierarhično višjim Zakonom  ZZVZZ in tudi poseže v kar nekaj ustavnih določb. 

Izpostavil je tudi, da je nov sistem, ki ga uvaja ZZZS, protiustaven v več pogledih – z nezmožnostjo doplačil za medicinske pripomočke, ki niso več uvrščeni na seznamu, vzpostavlja t.i. dvojno samoplačništvo. Zavarovanec bo moral isti pripomoček, ki ga že sedaj uporablja in na katerega je navajen, v celoti plačati sam. Tako kljub vsakomesečnem plačevanju prispevkov v zdravstveno blagajno, zavarovanec ostane brez pravice, ki mu po zakonu o zdravstvenem zavarovanju sicer pripada.

Druga zadeva, ki se mu zdi pravno sporna in protiustavna,  je tveganje, da zaradi majhnosti slovenskega trga, nekateri proizvajalci ne bodo več prisotni v Sloveniji. Meni, da gre z neuvrstitvijo produktov na seznam pričakovati velik upad,  v interesu za nastop tujih ponudnikov na slovenskem trgu. S tem bi utrpeli nepovratno škodo, ne le dobavitelji ampak predvsem tudi uporabniki, zavarovanci, celo tisti, ki bi si lahko v celoti plačali medicinski pripomoček katerega so navajeni uporabljati in katerega bi želeli uporabljati še naprej, pripomočka pač zaradi majhnosti trga več ne bi bilo na slovenskem trgu. Diskriminatorno pa se mu zdi, da bo nekdo, ki živi blizu meje, lahko šel po pripomočke v tujino in kupil 'boljši' izdelek ter uveljavljal povračilo ZZZS.

Po njegovih opozorilih bo prišlo tudi do posledic za domače prodajalce, proizvajalce in dobavitelje, saj bodo tisti s sedežem v Sloveniji v neenakopravnem položaju v primerjavi s tistimi subjekti, ki se z isto dejavnostjo ukvarjajo, in imajo sedež v tujini. Zavodu je očital poseganje na področje konkurenčnega prava EU, izkrivljanje ali najmanj omejevanje konkurence.

Po njegovem prepričanju bi ZZZS sicer lahko določil vrednost, vendar pa dopustil možnost, da uporabnik še vedno lahko ob doplačilu dobi pripomoček, ki je sicer dražji a ga je že predhodno uporabljal.

Drago Perkič je zavrnil obtožbe glede protiustavnosti ter opozoril, da pravice zavarovanca niso absolutne in so omejene z zmožnostmi države. Navedel je, da se ne more strinjati, da ZZZS ne zastopa interesa zavarovane osebe temveč, da z vsako novelo širi pravice.

Slovenski zavarovanci bodo po Perkičevih besedah v enakopravnem položaju ko gre za uveljavljanje pravic v Republiki Sloveniji in v tujini. »Če bo slovenski zavarovanec dobil naročilnico takrat, ko bo že vzpostavljen seznam, bo lahko uveljavil pravico do konkretnega artikla x  in, če bo šel v tujino, mu bomo mi zagotovili povračilo stroškov, torej ne bo razlike glede obravnave zavarovanih oseb, če bodo nabavili pripomoček  v Sloveniji ali v tujini« je še dodal Perkič.

Pa tudi, da pri uvrščanju medicinskih pripomočkov na seznamu ne bo šlo le za vprašanje cene, ampak tudi za osnovne zahteve kakovosti. "Ni v korist zavarovancev, da bi dovolili doplačilo za pripomoček, ki ne izpolnjuje osnovnih zahtev kakovosti. Če nek pripomoček ne izpolnjuje osnovnih zahtev kakovosti, ima lahko to tudi škodljive posledice za zdravstveno stanje zavarovanih oseb," je opozoril Perkič.

Ravno tako se lahko zgodi, da se ZZZS dogovori z zastopnikom oziroma s proizvajalcem za artikel x , ki izpolnjuje osnove zahteve kakovosti. Kasneje pa se lahko zgodi, da nihče od dobaviteljev tega artikla ni pripravljen izdajati. Se pravi slovenski zavarovanci tega artikla na nobenem prodajnem mestu v Sloveniji ne morejo dobiti. Če za ta artikel nihče od dobaviteljev ni izkazal interesa, da ga dobavlja brez doplačila, se nam zdi neprimerno, da bi isti artikel dovolili ob doplačilu.

Perkič je še dodal, da predlaga, da se glede ostalih pravnih dilem sestanejo s pravno službo ZZZS-ja in le-te skupaj predebatirajo, najdejo ustrezno rešitev

Udeleženci okrogle mize so izpostavili tudi potrebo po centralnem registru medicinskih pripomočkov med drugim tudi zaradi racionalizacije dela na tem področju.

Borut Sever dodal, da je ključno to, da zagotovimo, da bodo medicinski pripomočki res dostopni ne samo vsem invalidom ampak tudi vsem ostalim uporabnikom, pacientom, ki jih tisti trenutek potrebujejo. Da se ne sme zgoditi, da bi prišlo do diskriminacije, da kdo res ne bi dobil pripomočkov, ki jih potrebuje oziroma so za njega najbolj primerni.

Ob tem je Perkič tudi izpostavil, da je konstruktivni dialog ključnega pomena ter pozval prisotne k oblikovanju konkretnih predlogov za izboljšave Pravilnika.

Mojca Šimnic Šolinc je zaključila okroglo mizo s prepričanjem, da obstaja zelo močen interes ter verjame, da bo mogoče v konstruktivnih pogovorih, med predstavniki zavarovancev, ZZZS in ponudnikov medicinskih pripomočkov, najti rešitve, s katerimi bodo dosegli zagotovitev najbolj ustreznih medicinskih pripomočkov zavarovancem.

Fotogalerija